zaterdag 22 maart 2008

Schoolboeken Project, Deel 2





Hoewel we tot over onze oren in het Biorock project zitten en iedereen ongetwijfeld op het puntje van zijn stoel zit te wachten op deel twee van de trilogie, is er natuurlijk ook nog het andere project waar we mee bezig zijn… het werkboekenproject in Culik! De donateurs hebben inmiddels hun 2e nieuwsbrief ontvangen, maar wij willen graag alle bloglezers een update geven over het project… bovendien is er nieuws, want we zijn inmiddels al weer twéé maal op bezoek geweest en is het dus hoog tijd voor het een update!

In ons laatste bericht meldden we al dat de boeken, op één na, aan de leerlingen overhandigd waren en dus konden ze daarmee alvast aan de slag. Inmiddels is ook het laatste werkboek terecht en uitgeleverd (info bereikt ons via de sateh-pers en natuurlijk sms-contact met de Engelse lerares), dus werd het hoog tijd om de Koperasi enige rupiahs te doen toekomen…





Op zaterdagochtend 3 november werden we weer zeer hartelijk ontvangen door het schoolhoofd en mevrouw Arini, de Engelse lerares. Het schoolhoofd ging ons voor naar zijn kamer, maar dit was een ander en veel kleiner onderkomen dan voorheen… Ze hebben hem verhuisd om plaats te maken voor 8 leraren die zijn oude domein hebben omgedoopt tot lerarenkamer. We waren wat aan de vroege kant en dat kwam goed uit, want er waren toch nog wat vragen (daarover later uitleg). Na de gebruikelijke begroetingen konden we het goede nieuws vertellen dat we nu zeker 15 kinderen voor de komende 2 jaar (vanaf nu) financieel kunnen bijstaan, dankzij de hulp van alle donateurs uit Nederland (1 uit Frankrijk en 1 uit Australië). Ze waren erg blij en zeer dankbaar, eigenlijk een beetje verlegen met deze ondersteuning… en eerlijk gezegd: dat zijn wij ook met de geweldige support!





Ook dit keer gingen we met Arini naar de Koperasi om de werkboeken te betalen en naar onze smaak had zij er toch weer een beetje te officiële bijeenkomst van gemaakt… Na een korte wandeling over het schoolcomplex en hier en daar een kijkje in de klaslokalen, waar op zaterdag extra punten kunnen worden verdiend met het volgen van bijvoorbeeld klassieke Balinese dansles, kwamen we aan bij de “nieuwe” behuizing van de Koperasi. Deze is namelijk ook verhuisd, net als het schoolhoofd, maar in dit geval was de “move” bedoeld om ruimte te maken voor een extra klaslokaal. In dit kleine gebouw is niet alleen de Koperasi, maar ook de centrale omroepinstallatie van de school gehuisvest… Al spoedig galmde Arini’s stemgeluid uit de luidsprekers (metertjes sloegen uit hun kastje). Alle 15 leerlingen moesten als de wiedeweerga naar de Koperasi komen… mét alle boeken! Al snel stroomde het kleine zaaltje vol en een beetje onwennig namen de scholieren plaats, vervolgens werden de tassen geleegd en was de kleine salontafel gevuld… We konden zien dat er al behoorlijk gewerkt is! Heel wat oefeningen zijn ingevuld en uitgewerkt… een heel goed teken! Omdat we nog steeds geen vloeiend Indonesisch spreken (verstaan gaat wel steeds beter trouwens) is het dan weer fijn dat Arini als tolk kan optreden… We hadden wat korte gesprekjes en de jonge studentjes zijn erg enthousiast om te mogen leren en over deze werkboeken te kunnen beschikken. Kortom: we zijn blij met die positieve houding!





Uiteraard moest de knip open, want daar kwamen we tenslotte ook voor… De kluismeester van de Koperasi, die ook lerares Chemie én Fysica is (eigenlijk dus kluismeesteres), had al een keurige lijst gemaakt van de boeken die betaald dienden te worden. Na een grondige inspeksi van de rekening door fantesmiks eigenste strenge kluismeesteres kon er betaald worden en kregen we de kwitansi. Hiermee zijn alle oefenboeken voor alle 15 leerlingen voor het eerste semester betaald!

Het “semester”-verhaal… Omdat fantesmik niet academisch gevormd is en derhalve dus niet met deze eenheid heeft leren rekenen, heeft Tes op het Wereld Wijde Web gevonden dat een semester toch echt 6 maanden bevat. En dat betekent weer dat er slechts 2 semesters in een jaar passen, en geen 4… de Engelse lerares bevestigde dit dan ook. De verwarring is waarschijnlijk ontstaan doordat bij de eerste levering slechts 7 van de 15 boeken beschikbaar waren (dus 2 leveringen in 1 semester) én mevrouw Arini ons vertelde dat per student ongeveer Rp 70.000,- nodig was voor de boeken. De eerste 7 boeken kostten Rp 35.5000,- per leerling en als je dat verdubbeld zit je al aan 71.000…. Het is dus niet zo dat door de “semester-vergissing” een kind maar de helft van ons ingeschatte bedrag van EUR 22,40 nodig zou hebben…Na het betalen van het 2e deel van de oefenboeken voor het eerste semester is er meer duidelijkheid over de werkelijke kosten… Zo weten we nu dat in het eerste semester twee boeken (voor Wiskunde en Moraliteitsleer) zijn aangeschaft die het hele jaar gebruikt kunnen worden, maar er zijn soms onverwachte wendingen…





De 8 leerlingen in de 3e klas, die aan het eind van dit jaar natuurlijk examen doen, hebben het 2e semester een examen-oefenboek nodig. fantesmik kent die boeken wel… een verzameling van voorgaande examens waaruit je vast kan warmdraaien (lees: doldraaien) voor het echte examen. Dit is een relatief duur boek, want het bevat alle vakken waarin examen wordt gedaan. Na overleg met de donateurs hebben we toegezegd ook deze (werk)boeken te zullen betalen… zonder oefening wordt geen kunst gebaard… om het maar eens soepel uit mekaar te drukken (je ziet fantesmik kendt zijn klassiekers).

Arini vertelde ons op 3 november dat de 8 scholieren van de 3e klas geen werkboeken voor Biologie nodig hadden, dus da’s een klein meevallertje, namelijk 8 x Rp 5.000,-. Ware het niet dat ze ons korte tijd later een sms stuurde met de melding dat de Biologieboeken voor klas 3 waren gearriveerd… Enigszins verbaasd over deze wending belden we om uitleg te vragen… Maar “verbaas u niet, verwonder u slechts”, want dit is nog steeds Indonesia… Arini vertelde ons dat de werkboeken eigenlijk niet meer verwacht werden, zeker omdat het semester bijna afloopt… Natuurlijk zal je altijd zien dat ze dan ineens wél geleverd worden… Maar zijn de werkboeken dan nog nuttig en nodig? “Ja” was het antwoord, want na overleg met het schoolhoofd en de Biologie leraren werd duidelijk dat de Indonesische regering een maand geleden heeft besloten dat Biologie, samen met Chemie en Fysica het examenvak “Science” zal worden… Tja, toen Tesje in een grijs verleden MAVO-examen ging doen, besloot de Nederlandse overheid in augustus dat het examensysteem een maand later op de helling ging… Je ziet: Indonesië verschilt dus niet zo heel veel van Nederland… Na uitleg van Arini hebben we toegezegd de Biologie werkboeken voor de acht studenten uit klas 3 te zullen betalen.





Behalve de schoolboeken… is besloten dat we af en toe de telefoon van Arini “vullen” met pre-pay-punten (dat heet hier “Pulsa”) omdat zij ons zéér goed op de hoogte houdt d.m.v. telefoongesprekken en héél veel sms-jes; zij is eigenlijk onze life-line in het project en we willen graag dat zij bereikbaar blijft. Wij kunnen bij een GSM-shop elektronisch Pulsa op haar telefoonnummer storten, dus we weten zeker dat er geen andere dingen voor gekocht worden (niet dat we dat verwachten…maar een rechte lijn loopt nu eenmaal niet krom).

Groot nieuws is dat Arini zwanger is… Hét belangrijkste voor een pas gehuwde jonge Balinese vrouw, maar we zagen meteen onze life-line vervagen… Gelukkig vertelde ze dat ze doorgaat met lesgeven en ons anker in de school blijft. Het gaat heel goed met de zwangerschap en het kindje wordt in mei verwacht…

Inmiddels hebben de donateurs ons voorstel goedgekeurd om vanaf volgend schooljaar 5 kinderen toe te voegen aan het project, zodat we 20 jonge studenten kunnen ondersteunen!

Op 8 december zijn we het goede nieuws gaan brengen. Met Arie, een van de founders van het project. Hij is hier voor een korte duikvakantie, maar vond het erg belangrijk een gedeelte van zijn zuivere onderwater tijd (Z.O.T.) in te leveren voor een bezoek aan de school (onder het motto: Controle = Géén Wantrouwen). Deze gelegenheid hebben we meteen aangegrepen om de Biologie werkboeken te búh-tà-lûh en daar was de Koperasi natuurlijk weer erg blij mee.





Uiteraard werden we weer hartelijk ontvangen door het hoofd van de school (waarvan we nu eindelijk weten dat hij “I Wayan Dangin” heet) en Arini. Toen Arie hun het nieuws vertelde dat we vanaf volgend schooljaar 20 studenten kunnen sponsoren verscheen er een brede glimlach op de gezichten! Maar dat was nog niet al het goede nieuws… vanwege de geweldige steun van de sponsoren kunnen we dat voor de komende 3 schooljaren garanderen! Toen vielen de monden open en wisten Arini en Wayan even niet wat ze moesten zeggen… Geweldig nieuws! Arini gaat begin januari samen met het schoolhoofd en de administratie een nieuwe lijst voor volgend schooljaar samenstellen. De acht studenten die aan het einde van dit schooljaar examen doen, zullen na afstuderen dus plaatsmaken voor 8 andere scholieren. De zeven leerlingen in klas 2 zullen, als de financiële situatie thuis nog niet verbeterd is, ook in klas 3 gesponsord worden. We zullen samen met Arini bepalen of het totaal van 20 namen op de lijst goed over beide klassen en misschien zelfs de eerste klas verdeeld kunnen worden.





We willen nogmaals alle donateurs bedanken voor de geweldige financiële hulp en zeker ook voor de morele steun en het vertrouwen! Natuurlijk is het de bedoeling om het schoolboeken project voor langere tijd te laten bestaan; we kunnen de komende 3 schooljaren garanderen (vanaf het nieuwe schooljaar), maar doneren kan altijd! Voorlopig zijn we nog wel even op Bali, ook gezien het Biorock project, dus we zullen de school regelmatig bezoeken. Eind januari zullen we weer naar de school gaan om de werkboeken te betalen voor het 2e semester, dus… wordt vervolgd!

fantesmik

Geen opmerkingen: